Fitoterapie

Fitoterapia este o stiinta straveche, care foloseste plantele medicinale, numite si oficinale, in scopul vindecarii. Odata cu descoperirile stiintifice ale secolului XX, fitoterapia a iesit din empirism, punandu-se bazele terapeuticii cu plante pe baze stiintifice, luandu-se în studiu principiile active din vegetale.

Desi fitoterapia azi se bazeaza pe efectele curative ale unor compusi bio prezenti in plante sau in alte organisme vegetale, substante care poarta denumirea de principii active, aceasta veche stiinta a tamaduirii, isi respecta regulile originare, valorificand materialul vegetal fara a extrage selectiv anumite substante sau principii din tesuturile plantelor, asa cum fac alte stiinte care valorifica vegetalele, ca farmaceutica.

Dupa remediile provenite din natura, include: terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate si uleiuri esentiale (aromoterapie), terapia cu uleiuri (oleoterapie), terapia cu muguri de plante (gemoterapie), etc.

Avantajele fitoterapiei:

  • accesibilitatea (plantele sunt ușor de procurat și ieftine);
  • acțiunea blândă și lipsa efectelor adverse (când se respectă dozele adecvate);
  • tratarea bolnavului ca întreg (plantele au efecte fizice și psiho-emoționale și echilibrează organismul la toate nivelele).

 

Răspund bine la tratamentul fitoterapeutic urmatoarele boli:

  • ulcerul gastro-duodenal, colicistita cronica acalculoasa, dischinezia biliara, hepatite cronice, enterocolita, colonul iritabil, constipatii;
  • pielonefrite acute si cronice, cistite, nefroliteaza;
  • bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburarile de memorie la varstnici;
  • starile de stres si epuizare, carentele in anumite vitamine și minerale.

In centrul Veiany primiti consultatia medicului fitoterapeut, reteta fitoterapeutica conform problemelor dv de sanatate, recomandari in alimentatie naturista cu evaluarea starii sanatatii in dinamica, modificarea retetei fitoterapeutice in caz de necesitate pe toata perioada de tratament.